Зміна форми державного правління у Туреччині

Повноваження чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана були суттєво збільшені після ухвалення змін до конституції на референдумі 16 квітня 2017 року.
Згідно з даними за підсумками підрахунку 99,33% бюлетенів, за зміни до Конституції Туреччини, що передбачають перехід до президентської республіки, проголосувало 51,36% (24 млн 935 тис. 426) виборців, проти – 48,64% (23 млн 616 тис. 345). Загальна кількість голосів майже сягнула 49 мільйонів.
На референдум у Туреччині було винесене питання змін до конституції, за якими президент Ердоган отримує всю повноту влади в країні. Замість прем’єр-міністра з’являться віце-президенти, які будуть залежати від президента, і не володітимуть тими повноваженнями, які сьогодні має прем’єр. Президент тепер отримає право пропонувати бюджет, бути членом політичної партії (зараз у нього немає такого права), видавати укази, що мають силу закону, змінювати структуру міністерств і держустанов, розпускати парламент, оголошувати надзвичайний стан, призначати більшість верховних суддів країни, призначати міністрів без схвалення парламенту. Крім того, референдум обнулить формальні терміни правління Реджепа Ердогана, що дозволить йому залишитися президентом Туреччини до 2029 року.