У Держдумі не виключають визнання “ЛДНР” в межах адміністративних областей

Росія може визнати самопроголошені “ДНР” та “ЛНР” у межах Донецької та Луганської областей України. Про це у вівторок, 22 лютого, заявив депутат Держдуми та глава комітету в справах СНД Леонід Калашніков, передає агенція “Інтерфакс”.
На думку депутата Держдуми, це “відповідає рішенню референдуму республік”, незаконно проведеного у травні 2014 року на території Донецької та Луганської областей, результати якого не визнали ані в Україні, ані у світі.
“У цій угоді не уточнюється, але я думаю, що мається на увазі державність, яка була затверджена на старому і єдиному референдумі, який був проведений в інших межах, ніж ті, які зараз займає “ДНР”, – зазначив Калашніков в коментарі журналістам.
Глава комітету уточнив, що наразі ці утворення займають меншу територію, ніж це нібито було визначено на так званому референдумі. Втім, за словами Калашнікова, “вони вважають, що їхня державність поширюється на ту територію теж”, тобто всю територію Луганської та Донецької областей України.
“А як ці кордони відновлюватимуться, у цій угоді і не передбачено. Як вони відновлюватимуться, це не наші з вами компетенції”, – сказав російський депутат.
Подібну позицію на засідання Ради безпеки РФ 21 лютого висловлював і міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев.
Втім, як випливає із заяв інших посадовців в РФ, у країні нема одноголосності в цьому питанні. Так, перша заступниця глави комітету Держдуми з міжнародних справ Світлана Журова вважає, що визнання має відбутися в нинішніх кордонах так званих “республік”. ” Ніхто не збирається йти далі. Ми у документах жодних інших кордонів не визначали”, – зазначила депутатка.
Про визнання самопроголошених утворень у “фактичних кордонах” говорив і заступник глави комітету Ради Федерації Росії у міжнародних справах Андрій Климов.
Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що перед визначенням визнаних Росією “кордонів” так званих “ЛДНР” необхідно спочатку ратифікувати договір про дружбу.
Це має статися вже 22 лютого. Профільні комітети Держдуми вже одноголосно рекомендували нижній палаті Держдуми ратифікувати угоди. Пленарне засідання заплановане на 12:00 за московським часом (11:00 за Києвом).
Увечері 21 лютого Росія визнала “незалежність” самопроголошених Донецької і Луганської “народних республік”. Крім того, своїм указом очільник Кремля наказав ввести на ці території російські війська. Також у проєктах договорів про дружбу, співпрацю і взаємодопомогу між Росією та так званими “ДНР” і “ЛНР” є пункт про можливість побудови військової інфраструктури та військових баз на території підписантів.
На Заході засудили такі дії Кремля. Президент США Джо Байден наклав санкції, якими зокрема заборонив нові інвестиції та фінансову діяльність представників США на тимчасово непідконтрольних Києву територіях. В ОБСЄ вже заявили, що цим рішенням Москва порушує мінські угоди.
Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні запевнив українців, що влада “давно до всього готова” і зазначив, що цим рішенням “Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року”.
Раніше Україна та Захід попереджували, що визнання Росією “ДНР” і “ЛНР” означатиме вихід з мінських угод.
Джерело: DW